Adóellenőrzések eredményes menedzseléseAdóellenőrzések eredményes menedzselése a Céghmester szakmai csapatával

“Életre-halára” kiállunk Megbízóink érdekeiért, nem ijedünk meg sem a NAV-tól, sem más hatóságtól

Miben segít a Céghmester adóellenőrzés, illetve hatósági ellenőrzés esetén?

 1. Váratlan helyszíni ellenőrzéshez kapcsolódó telefonos segítségnyújtás
 2. Írásbeli / szóbeli nyilatkozattétel esetén:
 • Megvizsgáljuk, hogy a kérdések nem jogszabálysértőek-e
 • Segítünk a kérdések értelmezésében és megválaszolásában
 • Felkészítjük a szóbeli nyilatkozattétel nehézségeire
 1. Észrevételek / fellebbezések, egyéb jogorvoslati eljárások:
 • A megállapítások jogi értelmezése – Baj van vagy nincs baj
 • A JOGI teendők, illetve stratégia összeállítása
 • Teljes körű ügyvédi-jogi képviselet biztosítása
 • Beadványok határidőre történő elkészítése és beadása

  4. Rosszul sikerült, máshol elrontott adóellenőrzések ügyintézése eredménykötelem nélkül.

Fentiekben, illetve fentiek koordinálásában segítünk szakmai csapatunkkal, mely több hozzáértő ügyvédet, könyvelőt, könyvvizsgálót, adószakértőt tömörít. Mindannyiunkra jellemző, hogy maximálisan kiállunk Ügyfeleink érdekeiért, nem félünk sem a NAV-tól, sem más hatóságtól.

Információ, időpont egyeztetés:

Ardai Attila               Telefon: +36-20-949-2069

Melyek a legnagyobb, leggyakoribb hibák, melyeket a vállalkozók (és sajnos a könyvelőik is) leggyakrabban elkövetnek a jogkövetési vizsgálatok, illetve adóellenőrzések kapcsán?

Top hiba 1#: Mind a jogkövetési vizsgálatot, mind a (tételes) adóellenőrzést az ügyfél (és sajnos legtöbb könyvelő – tévesen) számviteli kérdésnek tekinti, nem pedig jogi kérdésnek, melynek igen komoly tétje van, ezért rábízzák a könyvelőre, értsd: csak a könyvelőre! A legsúlyosabb hiba, amit vállalkozó jogkövetési vizsgálatnál és / vagy adóellenőrzésnél elkövethet, ha nem bíz meg a folyamat elején hozzáértő ügyvédet is, aki ismeri az eljárás jogi menetét, aki a ismeri a NAV ellenőrzési rutinját és jogilag vezényli, leköveti az ellenőrzés teljes folyamatát.

Az, hogy a könyvelők nem rendelkeznek megfelelő jogi szemlélettel és gondolkodással, nem kizárólag az ő hibájuk. A Céghmester egyik kiemelt munkatársa mérlegképes könyvelői képzésre jár. Ő mesélte, hogy a jogot oktató tanár kifejezetten elnagyolta – elkomolytalankodta a jogi tantárgy tanítását azzal, hogy “erre Önöknek úgysem lesz szükségük”. Ennyit a könyvelők jogi képzéséről! Már önmagában emiatt is szükséges ügyvéd.

Top hiba 2#: Nem venni komolyan a jogkövetési vizsgálatot, elhinni, hogy az egy „semmiség”, ahogy a könyvelők többsége – tévesen és helytelenül – állítja.

A jogkövetési vizsgálat egy „előszűrés”, egy „elővizsga”! Aki ezen megbukik, az megy (tételes) adóellenőrzésre, ahol súlyos összegekbe kerülhet a jogkövetési vizsgálat félvállról vétele. Fontos tudni, hogy míg a jogkövetési vizsgálat esetén lehetőség van korrekcióra és a hatósággal való együttműködésre, addig az adóellenőrzés során ezekre már csak korlátozottan van jogi lehetőség, az ügyvéd ilyen esetben már keveset tud segíteni.

(A jogkövetési vizsgálat pont az ellenkezője az egyetemi ZH-knak, ahol az mehet csak vizsgázni, akinek sikeres a ZH-ja. A jogkövetési vizsgálat egy olyan ZH, amelyen az elbukók biztosan mennek „vizsgázni”, azaz tételes adóellenőrzésre.)

Top hiba 3#: Félvállról venni, slendriánul, elutasítóan kezelni a NAV által előírt nyilatkozattételi kötelezettségeket. Aki félvállról veszi nyilatkozattételi kötelezettségét (legyen az szóbeli vagy írásbeli), nem kellő körültekintéssel, nem megfelelő részletességgel és pontossággal válaszol, az bajba sodorja mind saját cégét, mind partnerei cégeit. Önmagában nyilatkozattétel esetén is célszerű ügyvéd segítségét kérni.

Top hiba 4#: Későn fordulni hozzáértő ügyvédhez, tanácsadóhoz. Sokan követik el azt a hibát, hogy későn, a jogkövetési vizsgálat vagy az adóellenőrzés lezáró szakaszában – tehát túl későn – bíznak meg ügyvédet, jogi szakértőt. Ekkor az ügyvédnek már erősen korlátozottak a lehetőségei, az adózók és a tanúk nyilatkozatai, valamint a hatóság megállapításai már adottak, nehezen változtathatók. A legjobb, ha már nyilatkozattételi szakaszban van ügyvéd, tanácsadó. A második legjobb, ha az észrevétel megtételi szakaszban van ügyvéd/tanácsadó és ő teszi meg az észrevételeket az ügy részletes és pontos ismeretében. Csak így van esély a NAV ellen.

Top hiba 5#: Nem megfelelő tudású, szakértelmű ügyvéd/tanácsadó választása
Jogosan merül fel a kérdés: Hogyan győződjünk meg az ügyvéd/tanácsadó szakértelméről?
1. Nézzük meg a weboldalát, szóróanyagát, hogy ír-e egyáltalán bármit az adóellenőrzésekkel kapcsolatban.
2. Első konzultáció alkalmával – még a megbízás megadása előtt – érdeklődjünk referenciáiról, hasonló ügyeiről, hogyan oldja meg az adóellenőrzés problémáit, milyen struktúrában gondolkozik, dolgozik?
Az ezekre a kérdésekre adott válaszokból, reakciókból – legalább megérzés (intuíció) szintjén – meg lehet állapítani, hogy nekünk megfelelő ügyvédhez / szakemberhez fordultunk-e. Ha nem, akkor tovább kell keresni, amíg megfelelő hozzáállású, szakértelmű ügyvédet / tanácsadót nem találunk.

Árulkodó jelek az ügyvéd/tanácsadó adózási szakértelmének/rátermettségének hiányáról:
– nincs szakosodva, azaz “mindenhez” ért
– nincs a weboldalán, szóróanyagain adóügyi téma
– mindenre azt mondja, hogy “megoldjuk”, de azt nem körvonalazza, hogy hogyan oldja meg az adott problémát
– nem ismeri az Air-t (ami egy viszonylag új jogszabály, de azért annyira nem új, hogy egy adóügyi ügyvéd ne ismerje)
– azt tanácsolja, hogy “ne tegyünk észrevételt, majd a fellebbezésben fejtünk ki mindent”
– nem kíván egyeztetni, együttműködni az üzleti partnerek ügyvédeivel, könyvelőivel
– nem hangolja össze saját munkáját megbízója könyvelőjével, adótanácsadójával
– viszonylag olcsó díjat alkalmaz, azt viszont teljes egészében előre kéri

Hallgasson ránk, illetve több mint 20 év alatt felhalmozódott tapasztalatainkra, ne kövesse el a fenti hibákat és azt se hagyja, hogy a könyvelője elkövesse azokat az Ön nevében. Forduljon hozzánk bizalommal, ahol lelkes, szakértő és diszkrét segítségre számíthat a NAV-val, illetve más hatósággal szemben.

Információ, időpont egyeztetés:

Ardai Attila               Telefon: +36-20-949-2069

Díjazásunk fix díjból és / vagy sikerdíjból tevődik össze, a ránk bízott ügy sajátosságainak figyelembevételével kötött írásbeli megállapodás alapján. Részletek a hatályos díjjegyzékben.